Turizam u Srbiji obara sve rekorde

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić saopštila je povodom Svetskog dana turizma da turizam u Srbiji obara sve rekorde i da je od početka ove godine broj dolazaka veći 48,1 odsto nego u istom periodu 2021. Kada je reč o deviznom prilivu od turizma, on je za sedam meseci prevazišao 1,2 milijarde evra, što je porast od 52,7 odsto u odnosu na isti period 2021. godine i porast od 66,8 odsto u odnosu na prvih sedam meseci 2019, inače do sada najuspešnije turističke godine, kada je priliv od turizma u istom periodu iznosio 738 miliona evra, saopštilo je ministarstvo.

Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ koji je održan u Beogradu, kao i opredeljenje Srbije, Albanije i Severne Makedonije za projekat „Vinski putevi Otvorenog Balkana“, kako je rekla, pokazuju ekspanziju turizma i razumevanje njegove ekonomske snage.

Kako je saopštilo ministarstvo, Matić je navela da je od početka godine Srbiju posetilo tri miliona turista, od toga 1,3 miliona stranih, te da je broj turističkih dolazaka porastao za 48,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Vest da je devizni priliv Srbije u sektoru turizma za prvih sedam meseci ove godine prevazišao 1,2 milijarde evra, najbolja je informacija koju smo mogli dobiti za Svetski dan turizma. Srpski turizam je ove godine apsolutno oborio rekorde, ne samo u odnosu na godine neposredno iza nas koje smo proveli u pandemiji, već i u odnosu na rekordnu 2019. godinu“, kazala je Matić, saopštio je njen kabinet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *